singlerecipeImage

Ψαρόσουπα ιταλική

ΥΛΙΚΑ (για 6 ΑΤΟΜΑ)

2 κουταλιές ελαιόλαδο,
1 βολβό μάραθου,
1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτά φετάκια,
½-1 πράσινη ή κόκκινη καυτερή πιπερίτσα, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη,
3 κλωναράκια βασιλικό,
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες,
2/3 φλ. άσπρο ξηρό κρασί,
2 γερές χούφτες μύδια ή αχιβάδες (Vongole ανάμικτα),
12 μέτριες γαρίδες 1 μεγάλο καλαμάρι (250 γρ. περίπου),
4 φιλέτα ψαριών (φρέσκα ή κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα) σύνολο ½ περίπου κιλό, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια,
αλάτι, πιπέρι.
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβετε το βολβό του μάραθου στη μέση κατά μήκος και ύστερα σε λεπτά φετάκια. Ξεφυλλίζετε τα κλωναράκια του βασιλικού και τα ψιλοκόβετε. Ύστερα, ψιλοκόβετε χώρια τους μίσχους. Κόβετε το καλαμάρι σε ροδέλες και τα πλοκάμια του τα ξεχωρίζετε ένα-ένα. Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες, κρατώντας τα κεφάλια και τις ουρές στη θέση τους.
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρετε μέσα το μάραθο μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το σκόρδο και την πιπερίτσα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 1 λεπτό. Ύστερα, ρίχνετε μέσα το καλαμάρι, τους μίσχους του βασιλικού, τις ντομάτες και το κρασί και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε το φαγητό για 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά το καλαμάρι και να δέσει ελαφρά η σάλτσα του. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε στην κατσαρόλα το ψάρι, τα μύδια ή τις αχιβάδες (ή και τα δυο) και τις γαρίδες, δυναμώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά. Ανακατεύετε μέσα τα φυλλαράκια του βασιλικού, αφήνετε να πάρουν μια βράση ½ λεπτό και σερβίρετε τη σούπα (βασικά θα μοιάζει με «γιαχνί») με μπόλικο φρέσκο ψωμί.

TIP

Αν θα σερβίρετε τη σούπα αργότερα την ετοιμάζετε μέχρι να μαλακώσει το καλαμάρι και ύστερα, 5-6 λεπτά πριν σερβίρετε, ανακατεύετε μέσα τα άλλα θαλασσινά.

 Πηγή:http://www.xrysessyntages.com